PDF's en ChatGPT: een gouden team
Verbeter Je Wetenschappelijke Workflow: Laat ChatGPT Papers Samenvatten
Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar GPT in de GGZ, en waar het wel is gedaan, gaat het vooral over administratieve taken. Ik wil weten of GPT al een rol kan spelen in diagnostiek en psychologisch onderzoek. Voor een mogelijke pilotstudie met GPT ben ik bezig met een literatuuronderzoek, en om dit te onderzoeken heb ik eerst papers gezocht.
Ik vond in totaal 100 papers die mogelijk passend kunnen zijn. Dit is natuurlijk een veel te groot aantal en een teken dat ik mijn net iets te wijd heb uitgegooid. Ik zou al deze papers kunnen openen, het abstract kunnen lezen, beoordelen en opslaan voor latere referentie. Dit is alleen wel vrij veel werk, en ik heb ook niet veel zin om uren te besteden aan het door akkeren van pdf’s.
Misschien kan ChatGPT me helpen.
Mijn plan is om alle papers aan ChatGPT te geven en ze te laten samenvatten. Dit heeft als voordeel dat ik ze vanuit de map waarin ze zijn gedownload alleen maar hoef te slepen naar de webbrowser. In het verleden was het context window van ChatGPT hierbij belangrijk, maar bij de meest recente modellen is dit groot genoeg. Maar wat was een context window nou ook alweer?
Het context window is de grootte van het tijdelijk geheugen van ChatGPT in een gesprek. Je kunt dit zien als wat we bij mensen het werkgeheugen noemen; de capaciteit om tijdelijk gegevens op te slaan voor gebruik op de korte termijn. Dit werkt dus maar voor korte duur, en als er te veel informatie binnenkomt, gaat dit ten koste van de al opgeslagen informatie. Precies hetzelfde geldt voor ChatGPT.
Je kunt veel informatie aan GPT geven, maar op een gegeven moment onthoudt hij niet meer de eerste informatie die je hebt gegeven. Bij grote lappen tekst zoals een dik boek, een heel groot Word-bestand en enorm uitgebreide papers is dit van groot belang, omdat ChatGPT anders niet een samenvatting van de gehele tekst geeft, maar slechts over een deel ervan. Dat was tot niet zo lang geleden een probleem, maar sinds de komst van GPT-4 (turbo) en bij Google de komst van Gemini 1.5 is dit iets dat bij papers van enkele tientallen pagina’s gelukkig geen obstakel meer hoeft te zijn.
ChatGPT in actie!
Mijn oplossing is om ChatGPT te gebruiken voor het automatisch genereren van samenvattingen van de papers. Dit proces omvat het geven van een eenvoudige prompt aan ChatGPT, het slepen van de papers in pdf-formaat naar de webbrowser, en het controleren van de gegenereerde samenvattingen. Deze aanpak is bruikbaar voor elk type pdf, van papers tot hoofdstukken uit boeken, en soms zelf hele boeken.
Om met het samenvatten van de papers te beginnen, geef ik ChatGPT een simpele prompt:
Vervolgens sleep ik alle papers in pdf-formaat naar ChatGPT (GPT-4o), zodat ChatGPT er meteen mee aan de slag kan gaan.
Hieronder staat een voorbeeld van een samenvatting van een paper:
Ik heb de eerste samenvattingen gecontroleerd voordat ik alle papers toevertrouwde aan ChatGPT. Alle samenvattingen die ik checkte klopten, en hierna heb ik alle papers achter elkaar een voor een aan ChatGPT gegeven. Deze opzet hielp mij om snel door alle papers te kunnen gaan, waarbij het meeste werk door ChatGPT werd gedaan.
Nu zou je ook gewoon de pdf’s kunnen openen en zelf kunnen beoordelen of een abstract goed genoeg aansluit bij het thema van de pilotstudie. Toch bespaart ChatGPT je kostbare tijd door een eerste schifting te maken in de grote bulk met papers, waardoor je je sneller kunt richten op je literatuuronderzoek. De samenvattingen van ChatGPT zijn eenvoudig te kopiëren en te plakken in Word of in paper-managementsoftware voor verder gebruik. Of je nu werkt met wetenschappelijke papers of andere documenten, deze aanpak is voor elke pdf geschikt en kan ook voor jou bijzonder waardevol zijn.
Heb je opmerkingen of wil je meer informatie over hoe je dit kunt implementeren? Neem dan contact met me op, meld je aan voor de nieuwsbrief, en deel deze post met je netwerk!